Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Έλληνες φοιτητές πήραν το χρυσό στο πρωτάθλημα της Microsoft

Tο χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Microsoft κατέκτησαν δύο έλληνες φοιτητές με μια εφαρμογή, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακός ξεναγός που προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη.
Η ιδέα προέκυψε όταν πριν από μερικά χρόνια ο φοιτητής τότε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα υποψήφιος διδάκτωρ Γιώργος Καρακατσιώτης επισκέφθηκε την αρχαία Τίρυνθα, αλλά δεν πρόλαβε ανοιχτό τον αρχαιολογικό χώρο. Σκέφθηκε τότε να δημιουργήσει...
...έναν πολύγλωσσο ηλεκτρονικό ξεναγό όχι μόνο για την Τίρυνθα αλλά για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας και, γιατί όχι, για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλου του κόσμου.
Μαζί με τον Βαγγέλη Πτερνέα συμμετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα την ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι γνώσεις που αποκόμισαν από αυτή τη διαδικασία ήταν πολύτιμες για την ανάπτυξη μιας εμπορικής εφαρμογής, την οποία η Microsoft έκρινε ως την κορυφαία παγκοσμίως για το 2011 στην κατηγορία της διαλειτουργικότητας.
"Η δουλειά που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι τόσο κακή όσο μπορεί να πιστεύει ο περισσότερος κόσμος", τονίζουν στη "Μ" οι συντελεστές της Touring Machine, οι οποίοι δεν παραλείπουν να εκφράσουν ευχαριστίες στον επιβλέποντα καθηγητή τους Ίωνα Ανδρουτσόπουλο.
Οι φοιτητές, που ονόμασαν την ομάδα τους... "Αλανιάρηδες", συμμετείχαν στον διαγωνισμό Imagin Cup Microsoft για δεύτερη φορά. Το 2010 είχαν κερδίσει τον διαγωνισμό της Microsoft Ελλάς και αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Δεν ήταν μόνο τα δωρεάν γραφεία και το λογισμικό, αλλά το όλο "οικοσύστημα" που τους βοήθησε να βελτιώσουν την εφαρμογή τους. Η μη κατάκτηση του στόχου στον τελικό του 2010 όχι μόνο δεν τους πτόησε, αλλά τους ενδυνάμωσε τόσο, ώστε φέτος η νέα εκδοχή της εφαρμογής κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία της διαλειτουργικότητας.
Πώς λειτουργεί:
Η εφαρμογή λειτουργεί σε υπολογιστή και έξυπνο τηλέφωνο. Ο χρήστης μπορεί την ώρα που βρίσκεται σε ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο να λαμβάνει πληροφορίες στον υπολογιστή-ταμπλέτα ή στο κινητό τηλέφωνο για ό,τι βλέπει.